FCI-Rasgroep 7

VERENIGING  ITALIAANSE  STAANDE  JACHTHONDEN.   De Vereniging Italiaanse Staande Jachthonden is een vereniging van de leden, niet van een bestuur. De interactiviteit is groot en daardoor is een hechte gemeenschap ontstaan. Dat blijft onze missie. Door de vereniging ‘in te richten’ voor het gemak van de leden en het nemen van initiatieven, maken wij het mogelijk om met elkaar dingen te ondernemen, die we normaal alleen zouden doen, of nooit. Met ‘WIJ’ bedoelen we alle leden, dus niet alleen het bestuur. Het bestuur faciliteert, dat wat de leden wensen voor hun vereniging.
Gemoedelijk, informatief, positief, vooruitstrevend, afwisselend en vooral heel veel samenwerking. Nu al weer bijna tien jaar

BRACCO ITALIANO De Bracco is een prachtig gebouwde jachthond, een volhardende werker met een uitstekend reukvermogen. Als je hem ziet lopen in het veld is het een plaatje om te zien. Een verlengde snelle draf, met geheven hoofd en de neus fier in de lucht. Verder is de Bracco Italiano een fijne huisvriend(in), met een evenwichtig, meegaand, intelligent en zachtaardig karakter. Aanhankelijk en gevoelig. secretaris@verenigingitaliaansestaandejachthonden.nl 

SPINONE ITALIANO De Spinone is een makkelijke hond. Hij is intelligent, vrolijk en enthousiast. Behandel de Spinone als een lid van het gezin en hij zal tevreden zijn. Hij ziet er serieus uit, wanneer hij werkzaam is in het veld en hij heeft een clowneske kant die zeer vermakelijk is. Het is een hond die over zeer veel geduld beschikt. De Spinone is een ‘aanhalige’ hond. Hij wil altijd graag in het gezelschap van zijn mensen zijn, thuis of op reis, bij voorkeur bij iemand op schoot. Uiteraard is dat geen verplichting!  secretaris@verenigingitaliaansestaandejachthonden.nl


STABIJHOUN De Stabijhoun vindt zijn oorsprong in de provincie Friesland en werd daar vroeger vooral gehouden als gebruikshond (verdelger van ongedierte, mollenvanger en erfhond) van de plattelandsbewoners. De Stabijhoun is een half langharige hond met een gestrekt postuur en een karakteristieke lange staart die tot aan de hiel reikt en waarvan het onderste deel licht omhoog gebogen is. Het is een middelgrote hond, die een verfijnde adel uitstraalt en tegelijk over veel kracht en uithoudingsvermogen beschikt. De meest voorkomende kleur is zwart met een witte aftekening, maar ook komt bruin met witte aftekening voor. In het wit mogen zwarte of bruine spikkels voorkomen.

De Stabij is van nature een allround jachthond en een zeer goede zwemmer, die in staat is om het wild over een grote afstand in het water ’binnen te brengen’. In menig opzicht is het een doorzetter, die veel beweging nodig heeft.  Met zijn open en onbevangen karakter is het een “ ondernemende en trouwe metgezel” . Voor meer informatie ga naar: www.nvsw.nl


DE DRENTSCHE PATRIJSHOND De Drentsche Patrijshond is een staande jachthond. Het ras is vanaf de 16e eeuw ontstaan uit Spioenen, staande jachthonden die via Frankrijk uit Spanje zijn gekomen. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. De honden werden vooral in Drenthe gehouden bij boerengezinnen die over een jachtgebied beschikten. Deze gezinnen hadden behoefte aan één hond die voor meer taken geschikt was. De hond moest het erf bewaken, trok de melkkar en dreef het vee mee naar de stal. Maar de Drent werd vooral gebruikt om te jagen, zowel vóór het schot om het veer- en haarwild op te sporen als ná het schot om het geschoten wild te apporteren. Daarnaast was het ook een gezinshond, die vriendelijk was naar familie en kinderen. Tegenover vreemden kon hij wat terughoudend zijn. Al deze eigenschappen zijn in aanleg nog steeds aanwezig en bij veel Drenten te herkennen. De combinatie van allround jachthond, erfhond en gezinshond maakt de Drent veelzijdig en uniek.

De Drent heeft een krachtige lichaamsbouw en is goed gespierd. Hij heeft een wigvormige snuit met tamelijk droge lippen. De kleur van de vacht is wit met bruine platen, de vacht is redelijk kort op het lichaam en wat langer op de oren, de hals, de borst en aan de voor- en achterbenen. De Drent heeft een volle, bossige staart. De reuen zijn groter dan de teven. De schofthoogte van reuen varieert tussen 58 – 63 cm. Bij teven ligt deze tussen 55 – 60 cm.

Samenvattend kan het karakter van de Drent beschreven worden als: gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, aanhankelijk maar wel met een eigen wil . Door die eigenzinnigheid is hij niet altijd gemakkelijk te trainen en vereist hij het nodige geduld. Hij zoekt, vooral in de puberteit, de grenzen op van wat zijn baas toestaat. Deze vriendelijke maar temperamentvolle hond heeft een baas nodig die consequent is en leiding geeft.

Er zijn in Nederland twee erkende rasverenigingen van de Drentsche Patrijshond:


GROTE MÜNSTERLÄNDER De Grote Münsterlander werd op 29 juni 1922  te Munster definitief als ras erkend en behoort dus tot de jongste voorstaande erkende hondenrassen.De Grote Münsterlander is zowel geschikt als huishond, als ook een fanatieke jachthond. Hij is zeer aanhankelijk en gehecht aan zijn gezin en zijn omgeving In de jacht komt men de Grote Münsterlanders tegen bij het veldwerk, zweetwerk en als apporteur. Door zijn grote intelligentie staat hij bij de verschillende jachtvormen zijn mannetje.
Het waterwerk schuwt hij zeker niet en is steeds bereid om zelfs bij lage temperaturen te zwemmen om het wild binnen te brengen.    Van nature is de Grote Münsterlander een gezonde, levendige, intelligente en energieke hond. Mits een goede verzorging en veel beweging kan hij dan ook jarenlang een prettige huisgenoot zijn.  De Grote Münsterlander laat zich zien als een geblokte, krachtige en tegelijker tijd sierlijke hond. Hij heeft een mooie bevedering aan de poten en een vlag aan de staart. De kleur is wit en zwart en mogelijk in tal van variaties. Het jubileumboek dat is uitgegeven ter ere van het 30-jarig bestaan van de NGMV omvat alle wetenswaardigheden die u over het ras zou willen kennen. Dit boekwerk is samengesteld door Dhr W. Wellens ( Oud-Voorzitter NGMV) en dhr G.van Straaten (Erelid NGMV) en is nog steeds verkrijgbaar. De rasvereniging NGMV (Nederlandse Grote Münsterlander Vereniging) kan u tevens meer informatie verstrekken over dit bijzondere ras via haar website : www.grotemunsterlander.nl .


HEIDEWACHTEL De heidewachtel is een middelgrote bruin-witte of bruin-schimmel allround jachtgebruikshond, met een bovengemiddelde leergierigheid en intelligentie, die graag werkt en snel leert en wat hij geleerd heeft niet gauw zal vergeten. Een bruin-witte of bruin-schimmel middellangharige hond, die in nieuwe situaties passende oplossingen kan vinden door wat hij geleerd heeft met elkaar te verbinden, maar ook feilloos de zwakke plekken van zijn baas weet te vinden en uit te buiten. Een temperamentvolle staande hond die alles in zijn omgeving waarneemt en als hij de kans krijgt graag zijn eigen neus volgt. Een lieve, vrolijke en bijzonder aanhankelijke gezinshond met een expressieve gezichtsuitdrukking die boekdelen spreekt: de heidewachtel of Kleine Münsterländer Vorstehhund.

De heidewachtel behoort een licht gestrekte, harmonische, krachtige en doelmatige lichaamsbouw te hebben, zodat hij als goede jachthond kan functioneren. Het totaalbeeld moet bij veel adel en elegantie een krachtige uitstraling hebben met vloeiende belijningen. Daarbij hoort een goede lengte en ligging van het schouderblad en de opperarm, en een correcte lengte en ligging van het bekken, met hoog aangezette staart die de ruglijn volgt. Het elegante en lichtvoetige gangwerk, dat vooral opvalt bij wisseling van tempo is heel karakteristiek voor de heidewachtel. De expressie van het adellijke en droog belijnde hoofd behoort ras- en geslachtstypisch te zijn. De schedel moet even breed als lang zijn, met schedel en voorsnuit van gelijke lengte en een iets spits toelopende voorsnuit. Verder is een compleet en scharend gebit vanzelfsprekend een vereiste voor deze in alle opzichten functionele voorstaande jachthond. Wat betreft het karakter zijn alle vormen van angst, schuwheid, nervositeit en agressie wezensvreemd voor de heidewachtel.  

Als jachthond heeft de heidewachtel een uitstekende spoorwil en de aangeboren eigenschap om (aan)geschoten wild te kunnen volgen, vinden en binnenkrijgen. Het voorstaan is vast verankerd in het ras. De heidewachtel werkt niet alleen voor het schot vol ijver en passie, maar is ook een betrouwbare hond voor de nazoek op veer-, haar- en grofwild. Hij houdt van waterwerk, en zijn doelmatige beharing beschermt hem tegen koude en nattigheid.

Behalve een allround jachthond is de heidewachtel ook een heerlijke gezinshond voor wie zin, tijd en ruimte heeft om dit temperamentvolle werkhondje helemaal tot z’n recht te laten komen.

Al in 1912 schrijft Edmund Löns: “De heidewachtel is een buitengewoon aangename huishond, want hij beschikt in huis over een zeer grote rust, is bijna altijd bij zijn baas die hij nooit of alleen met tegenzin uit zijn lieve bruine ogen verliest”.

Een heidewachtel hoort dus van nature eigenlijk niet in een kennel thuis, hij wil te allen tijde bij zijn mensen zijn. Voor kinderen, mits zij geleerd hebben goed en respectvol met de hond om te gaan, is een heidewachtel een prima kameraad die tot op hoge leeftijd altijd voor een spelletje te vinden is. Een heidewachtel heeft dagelijks geruime tijd beweging nodig, en hij vraagt een groot en verkeersveilig uitlaat-terrein in de vrije natuur, waar hij rond kan rennen en zich uit kan leven.

Bij de opvoeding en opleiding van een heidewachtel moet rekening gehouden worden met de intelligentie en de gevoeligheid van deze hond. Een saaie cursus en een harde aanpak is niet aan hem besteed. De grootste kans van slagen heeft een rustige, geduldige en consequente aanpak, met voldoende ruimte voor de hond om zijn lichamelijke energie uit te leven en zijn mentale capaciteiten in te zetten. De sensitiviteit van deze hond maakt dat hij snel een haarfijn gevoel ontwikkelt voor de stemmingen van zijn baas. Wat u ook doet, uw heidewachtel denkt en voelt altijd met u mee!
Inlichtingen: secretaris@heidewachtelvereniging.nl


DUITSE STAANDE LANGHAAR Behorend tot het Continentale staande hondenras.Een hond met vele mogelijkheden op het gebied van jachthondenproeven, veldwerkwedstrijden tentoonstellingen en ook als rustige huishond doet hij het prima. Door de veelzijdigheid is deze hond geliefd zowel bij jagers als bij voorjagers. De Nederlandse Vereniging “Langhaar” heeft als doel de instandhouding en verbetering van het ras, de gezondheid en het welzijn te bevorderen en het voorkomen en bestrijden van gebreken in het bijzonder. Er worden door onze vereniging jaarlijks diverse activiteiten gehouden zoals, KNJV proeven, MAP’s en Veldwerkwedstrijden waar de honden (en voorjagers) kunnen laten zien waartoe zij in staat zijn en een Kampioenschapsclubmatch alwaar het exterieur gekeurd wordt. Al met al een vereniging die voor haar leden tal van sfeervolle en spannende activiteiten organiseert ter bevordering van het contact tussen fokkers en liefhebbers. Tevens is er ook een Fokbegeleidingscommissie en pupbemiddeling om te komen tot een verantwoorde keus bij aanschaf van een pup.Nieuwsgierig geworden, bezoek dan ook onze site: www.nedverlanghaar.nl. Wij zijn u graag van dienst om u informatie te verstrekken over dit mooie veelzijdige ras. Secretariaat N.V.L. Mevr. A. R. Korevaart, Hoogaars 35, 3251 PC  Stellendam.


DUITSE STAANDE KORTHAAR De Duitse Staande Korthaar is een adellijke verschijning, die snelheid, kracht en uithoudingsvermogen uitstraalt. Hij beschikt over uitstekende jachtkwaliteiten zowel voor als na het schot. Hij is een ruim jagende hond die op een indrukwekkende manier wild kan aantrekken, vastzetten en voorstaan. Ook als apporteur is hij betrouwbaar. De korthaar is een onvermoeibare en stijlvolle jager. Dit maakt hem tot een echte jachtkameraad en allround jachthond. Maar ook als gezinshond kan de korthaar prima zijn plaats innemen. In Nederland bestaat sinds 1923 de Nederlandse Vereniging “De Duitse Staande Korthaar” die de belangen van dit edele ras behartigt. De vereniging heeft als doel de onderlinge contacten tussen de geïnteresseerden in  Duitse Staande Kortharen te bevorderen en  streeft daarbij naar een verantwoorde fokkerij, welke gericht is op de veredeling van het ras, zowel wat betreft de jachteigenschappen als het exterieur. De vereniging bestaat uit 5 regio’s. Elke regio organiseert haar eigen activiteiten, dus er is altijd wel een activiteit bij u in de buurt. De vereniging organiseert veldwedstrijden, K.N.J.V.-Proeven, eigen aanlegproeven en natuurlijk ook jaarlijks een kampioenschapsclubmatch. Daarnaast wandelingen, lezingen en de vereniging geeft ook een prima clubblad uit, vol wetenswaardigheden over de korthaar. U vindt de website op http://www.nvdsk.nl. Mailen kan natuurlijk ook met de secretaris op secretaris@nvdsk.nl.


DUITSE STAANDE DRAADHAAR Duitse Staande Draadharen zijn allround jachtgebruikshonden. Zij worden gebruikt voor het opzoeken van het wild en bij het apporteren van het geschoten wild. Hij moet kunnen werken op het land en in het water, in dichte dekking en op open veld. Zijn vacht maakt dat hij nagenoeg ongevoelig is voor wisselende weersgesteldheden en omstandigheden in het veld. De Draadhaar is een jachthond met veel energie. Als hij zijn energie niet kwijt kan, wordt hij ervaren als een drukke hond. Kan hij zijn energie wel kwijt, b.v. door met hem te jagen, te trainen, te fietsen, lange wandelingen te maken, dan is hij in huis een rustige hond. Hij kan ook goed in een kennel gehouden worden.  De Draadhaar heeft een concequente baas nodig. De hond is bijzonder zelfstandig, en gaat zonder leiding zelf wel op pad. Juist door het trainen en werken krijgt men een goede band met de Draadhaar. De Rasvereniging, Vereniging Vrienden Duits Draadhaar, organiseert proeven en wedstrijden op elk inzetbaar werkgebied van de Draadhaar, zoals veldwedstrijden, een zweetspoorproef, apporteerproeven en daarnaast de jaarlijkse clubmatch, een exterieurkeuring voor alleen draadharen. Tevens heeft de vereniging een pupinfodienst, waar nesten aangemeldt worden die volgens de fokregels gefokt zijn. Voor meer informatie omtrent vereniging en ras, kijkt u op de website: www.vvdd.nl


GRIFFON KORTHALS Deze ruwharige staande jachthond dankt zijn naam aan de grondlegger van het ras: Eduard Karel Korthals. Deze Nederlander begon eind 19e eeuw met het fokken van een consistent verervend jachthondenras. Uit deze activiteiten werden in 1888 de eerste Korthals Griffons geboren. Door de jaren heen zijn voor de fokkerij,  honden geselecteerd op hun uiterlijk en karaktereigenschappen zoals temperament, jachtpassie, snelheid en neus.

De Korthals Griffon is een allround staande jachthond. Dit betekent dat de hond geschikt is voor zowel het werk voor als na het schot met alle karaktereigenschappen die daar bij horen. Hij moet dus het wild in eerste instantie opsporen en voorstaan, maar daarnaast ook apporteren. Ook is het mogelijk om met een Korthals Griffon zweetwerk te doen. In 1911 is de Nederlandse Korthals Griffonclub opgericht De Nederlandse Korthals Griffonclub heeft als doelstelling het in stand houden van het ras de Korthals Griffon als allround staande jachthond en waar mogelijk verbeteren. Dit wordt gedaan door middel van het organiseren van verschillende evenementen. Wedstrijden in verschillende jachthondendisciplines zoals veldwerk en een KNJV-proef (jachthondenproef). Daarnaast organiseert de vereniging elk jaar een kampioenschapsclubmatch en worden er verschillende oefendagen (veld- en KNJV werk) georganiseerd. Meer informatie over het ras. info@griffonkorthals.nl  Website  www.griffonkorthals.nl


WEIMERANER KORT EN LANGHAAR Hij behoort tot de oudste jachthondenrassen. Een korthaar Weimaraner is géén Duitse Staande Korthaar met een andere kleur, evenmin als de langhaar Weimaraner een grijze Duitse Staande Langhaar is! Vooral blijft de Weimaraner natuurlijk een all round jachthond. Oorspronkelijk zou hij door de Fransen gebruikt zijn als lopende hond en werd hij in de 19e eeuw door de Duitsers afgericht en ingezet als staande hond. De Duitsers beschouwen hem als de aristocraat onder de jachthonden. Hij is geschikt voor de jacht op alle wild, zowel voor als na het schot en kan dienst doen onder alle terreinomstandigheden. Kortom een hond geschikt voor de meest uiteenlopende jachten. Naast zijn geschiktheid voor de jacht is de Weimaraner ook een uitstekende huishond. Hij is zeer gesteld op zijn huisgenoten. Niet alleen voor de baas, doch ook voor de vrouw en de kinderen gaat hij door het vuur. Als er gevaar dreigt komt zijn verdedigingsdrift naar voren. Het is een temperamentvolle hond met een duidelijk eigen karakter, die met zachte doch vaste hand zeer consequent moet worden opgevoed om uit te kunnen groeien tot ideale kameraad. Hij is zeer gesteld op het leven in huiselijke kring. Het spreekt vanzelf, dat deze middelgrote temperamentvolle jachthond ook de ruimte en beweging nodig heeft, Men kan niet volstaan met een paar keer per dag “een blokje om”. Hij moet enige keren per dag de gelegenheid krijgen zijn energie kwijt te raken door vrij uit te rennen. Men moet hem dag in dag uit, weer of geen weer, daartoe de gelegenheid geven. Heeft u er dit niet voor over, begin er dan niet aan. secretaris@weimeraners.nl


CESKY FOUSEK De Cesky Fousek is een middelgrote ruwharige Continentale Staande Jachthond met aangeboren eigenschappen voor veld-, bos-, en waterwerk. De Cesky Fousek is een hard werkende gepassioneerde jager. Hij is echter zacht richting de baas en dient daarom met zachte hand getraind te worden. De Cesky Fousek is zeer sociaal naar mensen en andere honden en past zich gemakkelijk aan naar de regels van het gezin. Ondanks zijn zachtere karakter is de Cesky Fousek wel scherp op roofwild. Het is een echte werkhond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft maar die prima in huis gehouden kan worden. De Cesky Fousek is ontstaan door de grote behoefte die er in Tsjechië was aan een betrouwbare jachthond die allround inzetbaar was. Nog tot op de dag van vandaag vormen in het land van oorsprong de jagers de grootste meerderheid van eigenaren, fokkers en liefhebbers van het ras en worden nog altijd hoge eisen gesteld aan de fokdieren op het gebied van veelzijdig werken. Hiermee wordt behoud van het rustige en stabiele karakter van de Cesky Fousek gewaarborgd. Ook in de Nederlandse jachtkringen is de Cesky Fousek geen onbekende meer: door Cesky Fousek eigenaren wordt vaak jachttraining beoefend tot op het hoogste niveau. We zien steeds vaker Cesky Fouseks deelnemen aan de prestigieuze Nimrod. Niet alleen op apporteergebied maar ook op het gebied van veldwerk en zweetwerk begint de Cesky Fousek in Nederland zijn sporen te verdienen. De Cesky Fousek Vereniging Nederland stelt zich tot doel dit mooie allround werkras te behouden door een vergelijkbare selectie in de fokkerij als in het land van herkomst en de Cesky Fousek als jachthond te promoten. Meer informatie: www.ceskyfousekvereniging.nl


GORDON SETTER Het ruige Schotse landschap met het vaak grillige klimaat vormt de achtergrond van het ontstaan van de Gordon Setter. Hij is onder de Schotse hondenrassen de enige jachthond. Hij is een zeer energieke hond; energie die vooral in de jeugdperiode in goede banen moet worden geleid. Hoewel vriendelijk tegen vreemden is een zekere gereserveerdheid hem niet vreemd. Het is belangrijk dat de Gordon op jonge leeftijd op een positieve manier ervaring op doet met allerlei mensen, situaties, dieren en dingen. Over het algemeen gaat hij goed om met soortgenoten en kinderen. Hij heeft een sterke eigen wil en gedraagt zich nogal zelfstandig. Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding belangrijk. Met een ‘harde hand’ bereikt men bij een Gordon Setter weinig. Uiteraard heeft hij volop beweging nodig, maar men moet dit vooral in de groeiperiode niet overdrijven.
Activiteiten van de Gordon Setter Vereniging Nederland zijn o.a. Familiedag: Gezelligheid en bezig zijn met de honden staat op die dag centraal. Wandelingen: Vier keer per jaar wordt er op verschillende plaatsen in Nederland een Gordon Setterwandeling georganiseerd. Kampioenschapsclubmatch: Elk jaar wordt er in samenwerking met andere Setterver-enigingen een Kampioenschapsclubmatch georganiseerd. Nergens in het land vind je op één dag zoveel Setters bij elkaar. Jongehondendag: Gordons van 2 en 3 jaar oud worden samen met hun ouders, broers en zusjes uitgenodigd om zich te laten beoordelen door een officiële keurmeester. De GSVN organiseert samen met andere verenigingen veldwerkwedstrijden. Voor informatie over het ras of de vereniging kan contact opgenomen worden met het  secretariaat van de G.S.V.N. secretariaat@gordonsettervereniging.nl
website: www.gordonsettervereniging.nl


ENGELSE SETTER In de loop der jaren zijn verschillende lijnen binnen het ras ontstaan, zoals het meer op jachtaanleg gerichte, snellere Fieldtrial-type en het op exterieur gefokte show-type, waarbij het uiterlijk meer de aandacht heeft gekregen. Zoals bij vele rassen zijn er daardoor verschillen ontstaan, maar toch worden de belangen van de Engelse Setter nog altijd  door één vereniging behartigd, de ‘Vereniging van Liefhebbers van de Engelse Setter’. Het aantal fokkers binnen Nederland is gering, maar wel worden jaarlijks activiteiten georganiseerd, zoals voorjaars- en najaarsveldwedstrijden en niet te vergeten de Kampioenschaps-clubmatch. De Engelse Setter is een  middelgrote tot grote hond met een klein hartje, die zijn beweging buiten zeer gegund is! Voor meer info: www.engelsesettervereniging.com / e-mail secr.: mduch@telenet.be


IERSE SETTER ROOD EN ROOD-WIT De bakermat van dit fraaie ras ligt in Ierland. Het groene eiland met zijn moors, heide en uitgestrekte velden. Door kruisingen van Spaniels en Pointers ontstond in de beginjaren van de 17e eeuw de Ierse Setter, aanvankelijk de rood-witte die gemakkelijker te traceren was tussen het struweel. De naam “Setter” komt van het Engelse woord “to set”. In die dagen was een jachtgeweer met hagel nog toekomstmuziek. Men gebruikte netten en de Setters moesten de vogels onder hypnose brengen, dat wil zeggen: “to set”, opdat de jager zijn net over de prooi kon gooien. De Ierse Setter Club werd in november 1915 opgericht. Dhr. G.J. Verweij schreef in 1949: Ierse Setter, half engel, half duivel. De Ierse Setter rood wordt vooral gekoesterd om zijn prachtige verschijning en zijn karakter. Veelal is hij daarom de grote favoriet bij velen op internationale tentoonstellingen. In omringende landen wordt deze van oorsprong jachthond zijnde nog gebruikt voor zijn oorspronkelijke taak. Een oude variant is de Ierse Setter rood-wit die in de begin jaren 40 van de vorige eeuw op sterven na dood was. Ierland heeft hard gewerkt aan de comeback van deze variant. Deze variant wordt nog volop voor de jacht gebruikt. Na de oorlog pakte de Ierse Setter Club de draad weer op. Zo is er nog steeds ons maandelijkse clubblad Ierse Setter Klanken en tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van de website www.iersesetterclub.nl. Midden jaren 70 werd er gestart met regio activiteiten, In diezelfde periode nam het aantal inschrijvingen in het NHSB schrikbarende proporties aan. Reden voor het bestuur om het FAC, de voorloper van de huidige ABC op te richten. Dat heeft er aan bijgedragen dat de Ierse Setter nu vrij goed gezond is. Hoogtepunten van de club zijn de jaarlijks terugkerende kampioenschapsclubmatch, de Piet Roks Jongehondendag, en de regio-activiteiten,  kortom: een bruisende vereniging voor een bruisend ras. www.iersesetterclub.nl


ÉPAGNEUL BLEU DE PICARDIE De Épagneul Bleu de Picardie is nog steeds niet erg bekende, ook niet wij liefhebbers van jacht-honden. Het ras is ontstaan in het Noord franse Picardie in het beging van de 19e eeuw toen dit gedeelte van Frankijk vaak bezocht werd door Engelse jagers met hun honden. De Épagneul Bleu de Picardie is ontstaan uit kruisingen van Engelse Setters met de lokale Épagneul Picard. Het ras is in 1921 officieel erkend. De Épagneul Bleu de Picardie is een onvermoeibare hond en neemt daarom geen genoegen met driemaal daags een blokje om. De Épagneul Bleu de Picardie is een hond die heel gemakkelijk kan worden afgericht omdat het intelligente, snelle en gehoorzame leerlingen zijn die het graag de baas naar zijn zin maken maar er moet wel rekening mee gehouden worden dat ze gevoelig zijn voor harde woorden en bepaalde stemmingen in huis. De verzorging van dit ras stelt u voor niet al te grote problemen. Zo nu en dan grondig borstelen is voldoende. In 2004 hebben Een paar enthousiaste eigenaren van dit ras de NL Vereniging voor de Épagneul Bleu de Picardie opgericht waarin tevens zijn opgenomen de Épagneul Picard en Épagneul Pont de Pont-Audemer. Meer informatie kunt u vinden op www.epagneulbleudepicardie.nl E-mail: Fantail@planet.nl